Zomer & winterbanden

Vaak worden de banden van een wagen nogal stiefmoederlijk behandeld. Het mag allemaal niet te veel kosten en ze moeten zo lang mogelijk meegaan. Daarbij wordt wel eens vergeten dat de banden zeer belangrijk zijn voor de wegligging, het comfort én de veiligheid van uw wagen.

Op een ideale weg en een ideale dag is de invloed van een autoband gering. Helaas is zowel ons klimaat als ons wegennet verre van ideaal. Een autoband krijgt heel wat te verduren. Velen staan er niet bij stil maar een autoband doet meer dan alleen wat rondjes draaien.

Zo zorgt het profiel van de band voor oa. de grip, het afvoeren van het water en de rolweerstand. De samenstelling & hardheid van het materiaal staat in voor zowel het afvoeren van de hitte als voor de levensduur. Tot slot bepaalt de constructie de stevigheid van de band. Die stevigheid is in grote mate verantwoordelijk voor het (gebrek aan) rijcomfort.

Zomer- en winterbanden hebben elk hun specifieke voor- en nadelen. Een zomerband geeft prima grip, voert warmte snel af en heeft een lange levensduur. De band begint zijn kwaliteiten echter te verliezen bij temperaturen lager dan 7 graden.

De winterband heeft een profiel dat grote hoeveelheden water en sneeuw kan afvoeren. De band behoudt ook grip bij lage temperaturen. De band is echter minder duurzaam en verliest zijn kwaliteiten naarmate het warmer wordt.

Conclusie : De keuze van een juiste set banden is van groot belang. Een (foute) keuze heeft invloed op grip, comfort, wegligging & veiligheid. Laat u bij uw keuze bijstaan door een expert en denk naast uw centen ook aan uw veiligheid !